Vad betyder ergonomiskt barnbärande och varför är det viktigt för oss?

Wikipedia definierar ergonomi som följande: “ Ergonomi betyder läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar. Det kan ofta handla om hur arbetsplatsen och arbetsmiljön ska se ut rent tekniskt för att inte slita på kroppen i onödan, till exempel arbetsställning, arbetshöjd, ljud, ljus och klimat men även hur kroppen används på ett riktigt sätt, till exempel skjuta, dra, lyfta, bära och kroppshållning.“
Bebisens ergonomiska ställning i ett bär-verktyg ska vara anpassat till bebisens naturliga kroppsställning, ålder, samt exempelvis om de är vakna och aktiva eller om de sover. Hos nyfödda är musklerna och skelettet i början av sin utveckling, därför vill vi inte belasta kroppen för mycket och vi vill främja den naturliga kroppsutvecklingen. I rätt knuten bärsjal eller rätt knäppt sele tar tyget all spänning och minskar belastning på barnets kropp. Benen hamnar i en position som främjar höftledernas utveckling, och ryggen har en naturlig ställning, anpassat till barnets ålder och utvecklingsstadium (OBS! Alla barn är olika!). I rätt knuten sjal har bebisen fria luftvägar och sitter bekvämt mot den som bär. Se också säkerhet.
Bärarens ergonomi är också otroligt viktigt om vi vill ha starka och hälsosamma kroppar. På senare tid har vi blivit mer medvetna om god ergonomi och försöker införa det på exempelvis jobbet, men vi glömmer ofta bort det i de vanliga vardagssituationerna som när vi sätter oss upp från liggande position eller när vi bär våra barn. Vi ska kunna bära för att inte få ont i ryggen eller axlarna, fördela vikten jämnt och upprätthålla en god kroppshållning. Det är väldigt individuellt vad en bra kroppsställning är och påverkas av olika saker – hur vår kropp ser ut, hur vi påverkas av graviditet och förlossning, hur flexibla/stela våra kroppar är, när vi började bära vårt barn, om det är fler barn, hur mycket barnet väger och vilket verktyg vi använder för att bära.
Vi vill öka kunskapen om ergonomiskt bärande – för starka, friska kroppar hos vuxna och barn.

© Olga Rokicinska 2018