Bärdon finns i många olika modeller, utföranden och material. Nedan har vi sammanfattat och samla några av de vanligare av dessa. Vi har fokuserat på att beskriva de bärdon som är vanligast i Sverige idag.

Bärande är inte ett nytt påhitt, det har funnits över hela världen, troligen så länge som människan haft behovet att röra på sig med en liten bebis. Det finns därför enormt många olika traditioner och bärdon i världen. I många kulturer är bärandet en stark och viktig tradition och därmed kulturellt viktigt. Många bärdon som används idag är baserade på (eller är samma som) de traditionella bärdon som använts i generationer. Det är viktigt att vara medveten om detta och att inte anta att det västerländska sättet att bära är det som är rätt och att det därmed finns ett “fel”. Vill du veta mer om var olika bärdon har sitt ursprung eller hur de uttalas samt vad som är viktigt att tänka på i relation till detta så följer här en länksamling om bärdon och om kulturell appropriation och perspektiv som är relevant i bärabarnsammanhang:

På engelska
Om Meh Dai/Bei Dai, Podaegi, Onbuhimo: https://notyourpodbutai.tumblr.com/
Om rebozo: https://antamashop.com/blogs/antama/rebozo
Om kulturell appropriering: https://everydayfeminism.com/2015/06/cultural-appropriation-wrong/
Om perspektiv https://decolonizingbabywearing.tumblr.com/

På svenska, om kulturell appropriering
https://vardagsrasismen.com/2014/06/16/vad-ar-cultural-apropriation/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kulturell_appropriering

(Det finns mycket mer att lära sig om detta, såväl för privatpersoner som för SREB. Vi har försökt ge en översikt och en ingång till att lära sig mer och fundera över detta.

BÄRDON

Trikåsjal & Vävd sjal
Bärsjalar kan innebära både trikåsjal och vävd sjal. Nedan ger vi en översikt över de båda sjaltyperna och förklarar vad som skiljer dem åt.

Trikåsjal
Dessa stretchar på diagonalen och minst ett håll till (bredd/längd eller båda). Man kan därför tala om envägsstretch (d.v.s. en trikåsjal som stretchar på diagonalen och ett håll till: längd eller bredd) respektive tvåvägsstretch (diagonalen och två håll till: längd och bredd). Hur mycket en trikåsjal stretchar eller hur snabbt den drar ihop sig igen kring barn och bärare kan skilja sig åt beroende på exempelvis tillverkare, materialsammansättning och användningstid. En trikåsjal har exempelvis fördelen att den, tack vare stretchen, kan knytas (färdigt) innan man placerar barnet i sjalen. Själva tyget i en trikåsjal är stickat.

Vävd sjal
Även dessa stretchar (en del) på diagonalen men är stumma åt de andra hållen, som namnet antyder är tyget i en vävd sjal vävt (inte stickat som i en trikåsjal). Detta medför att en vävd sjal lättare kan ge stadga och stöd för barnet vilket kan underlätta avlastningen för bäraren. Vävda sjalars egenskaper kan självklart skilja sig åt baserat på t.ex. tillverkare, material eller vävsätt.

TV: Trikåsjal, TH: Vävdsjal.
Bilder från: BäraNära

Lång-, kort- & ringsjal
Vävda sjalar finns i olika storlekar, både på bredden och längden. Vilken bredd man föredrar är ofta en smaksak där både barn, bärare och yttre faktorer kan spela in. Det finns ingen storleksangivelse för bredden, det får en fråga om vid köp/hyra om en undrar. Längden brukar delas in efter storlek 1 till 8, där storlek 1 är kortast och 8 längst, storlekarna är inte statiska utan olika tillverkare har ofta olika mått på sina storlekar. Det finns dock en ungefärlig standard som de flesta tillverkare oftast håller sig inom*. Återigen så kan längden vara en smaksak och påverkas exempelvis av hur man vill knyta sjalen, samt barnet och bäraren. Storlek 1 till 4 brukar kallas för kortsjalar och resterande för långsjalar. Trikåsjalar är oftast långsjalar och produceras vanligen i en eller ett fåtal längder, men det finns även vissa tillverkare som gör kortsjalar av trikå. (Dessa är dock inte så vanliga i Sverige.) 

Ringsjal är en sjal där det i ena kortsidan är två ringar fastsydda, sjaltyget träs igenom dessa ringar och låses då fast av barnets tyngd. Ringsjalar finns i olika material och såväl vävda som i trikå.

Sovande barn i en vävd ringsjal.
Bild: My – Enköpings Sjalotek

*Storleksguide (ungefärliga mått och storlekar – detta är en standardiserad guide, den kan ge dig en ledtråd om vad som kan funka, men tar ingen hänsyn till olika kroppstyper och annat som kan påverka)

Tröjstorlek (dam) Sjalstorlek
XS-S 5 (ca 4,2 m)
M-L 6 (ca 4,6 m)
L-XL 7 (ca 5,2 m)

Det skiljer alltså mellan 40 och 60 cm mellan de olika sjalstorlekarna, det ger en fingervisning om att denna ‘standard’ kan tas med en nypa salt. Testa dig fram till vad som funkar för dig och hur du vill bära. 

Bärselar
En bärsele är ett bärdon där barnets position och placering i bärdonet till största delen redan är bestämd och bärdonet utformat därefter. En bärsele består, enkelt beskrivet, av en panel (som är det som skapar barnets stöd över rygg, rumpa och lår) ett midjebälte (också kallat höftbälte) som fästs runt bärarens mage/höfter (för att skapa lämplig höjd på barnet mot bäraren) samt axelremmar som fästs i panelen (eller höft-/midjebältet) eller knyts nedanför (eller runt) panelen. 

TV: Bärsele, TH: Bei Dai/Meh Dai.
Bilder från: BäraNära

Det finns många olika modeller av bärselar. Här följer en lista över de vanligast förekommande bärselarna i Sverige idag:
När ordet ‘bärsele’ används menar man oftast en sele med remmar och midje-/höftbälte som spänns och fästs med hjälp av s.k. sticklås eller liknande plastspännen. På engelska används ofta ordet ‘fullbuckle’ och detta används ibland även i svenska sammanhang för att specificera vilken sorts bärsele man pratar om.
Halfbuckle denna bärsele har ett midjebälte som stängs och anpassas med ett sticklås och har långa tygremmar som axelremmar, dessa knyts för att fästa dem så att bärselen sitter säkert..
Bei Dai/Meh Dai en bärsele (ursprungsland: Kina) som består av en panel där kortare tygremmar för att fästa runt bärarens midja/höft och längre tygremmar som axelremmar, dessa fästs genom att knyta.
Onbuhimo en bärsele (ursprungsland: Japan) som saknar midjebälte men har panel och axelremmar, främst för bärande på rygg. (Den vanligaste modellen i Sverige just nu är en onbuhimo med plastspännen för att reglera längd på axelremmar, men den traditionella modellen av onbuhimo har metall- eller plastringar som tygremmarna/axelbanden dras igenom och dessa knyts sedan som ett bröstbälte.) 

TV: Bärsele, TH: Onbuhimo.
Bilder från: BäraNära

Det finns, även inom dessa kategorier, massor av variationer. Bland annat har en del bärselar en justerbar panel medan andra har en fast panel och om man vill bära små barn i den behövs ett särskilt tillägg, ett s.k. spädbarnsinlägg. Även vilka material som används och hur stor anpassningsmöjlighet det finns för bärarens storlek skiljer olika modeller och märken åt.
En av de absoluta fördelarna med att det finns så många olika märken och modeller av alla de olika bärselarna är att chansen att hitta en bärsele som passar just dig (och barnet som ska bäras) är stor, men det kan krävas en del testande och letande förstås. 

Andra bärdon
Det finns även andra lösningar för att underlätta bärande. Under denna rubrik försöker vi beskriva några av de bärdon som inte passar under de tidigare presenterade rubrikerna.

En av de mest populära av dessa bärdon är den ‘knytlösa’ trikåsjalen. Det finns flera varianter av detta bärdon och de består ofta av två till tre cirklar av trikåtyg som träs över kroppen som ett kryss med den sista cirkeln horisontellt över de två andra. Detta skapar, förutsatt att bärdonet är väl anpassat till barnet och bärarens kropp (storlek), samma stöd som i en väl spänd/knuten trikåsjal.
En liknande lösning finns även med tygdelar av vävt tyg, men det är då ofta endast två tygdelar, inte tre som placeras så att de skapar ett kryss som barnet sitter i och som breds ut över barnets lår, rumpa och rygg.
När det gäller bärdon i trikå finns det även tröjliknande bärdon, dessa kan vara som en tröja med möjlighet att skapa extra stöd med lösa trikåremmar som är fästa i bärdonet. Här finns även en sorts tubtopp som används som bärdon, dessa är helt enkelt en tub av trikåtyg som bör vara väl anpassad till barn och bärares storlek för att ge ett gott stöd. Dessa används för bärande mage mot mage och används främst för de allra minsta barnen.

Ett bärdon som är ganska olikt de flesta andra vi hittills beskrivit är det som kallas ‘hipseat’. Detta bärdon kräver att du har armarna tillgängliga för att balansera barnet. Bärdonet fungerar ungefär som ett bälte med en utbuktande del där barnets rumpa placeras för avlastning. Bältet placeras så att barnet får lämplig höjd mot bärarens kropp och bärdonet används så att barnet får stöd mot bärarens mage eller sida så att bärarens armar alltid finns tillgängliga för ytterligare stöd. 

Vilken typ av bärdon är ‘bäst’?
Så länge det bärdon du väljer är säkert och fungerar för dig och barnet i den situation ni befinner er i så är det ett bra bärdon. Det är sällan ett specifikt bärdon är det absolut bästa alternativet för alla (exempelvis passar ofta inte samma bärdon alla i en familj lika bra), eller i alla situationer. Tänk även på att dina armar är ett utmärkt bärdon och på att oavsett vad du bär i är det viktigt att variera ditt bärande för att vara rädd om din kropp, den ska räcka länge till efter att barnet inte vill bäras mer. 

© SREB, text av Elin – Uppsala Bärotek & Ellinor – The Nursling Thing.