Nu det sommar med allt vad det innebär. Smultron på strån och dopp i sjöar och hav och barn som är hemma (och allt annat som kanske inte är lika idylliskt, men som är sommar ändå).
För de som har små barn och behöver/vill bära dem för värmen med sig olika utmaningar, exempelvis solskydd och att hålla en rimlig temperatur och sist men inte minst (!) vätskebalansen.

Här kommer lite tips från SREB för dig som behöver bära i värmen:

 • Variera transportsättet – använd vagn om du har en (täck INTE över öppningen vid suffletten eller vagnen med något, se till att luften kan röra sig).
  Tänk på att barn som verkar missnöjda i bärdon i värmen kanske helt enkelt är just för varma och behöver temperaturreglera. Ta ut barnet ur bärdonet. bär i armarna en stund eller lägg barnet på en filt (i skuggan!) eller i vagn istället. 
 • Ha heltäckande kläder på bebis för solskydd, inklusive solhatt. Här finns råd för barn och solskydd från Strålsäkerhetsmyndigheten: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/sol-och-solarier/rad-och-rekommendationer/sarskilda-solrad-for-barn/
 • Ha tyg mellan er när du bär. Hud mot hud blir extra varmt. Vuxen kan gärna ha en solhatt med stort brätte för att ge bebis extra skydd.
 • Drick! Vätskebalansen är viktig.
  För små barn som ammar/får ersättning: Erbjud bröstet/ersättning ofta.
  För större barn som inte ammar/får ersättning: Erbjud vatten ofta.
  För vuxna: Glöm inte att du också behöver dricka = erbjud dig själv vatten ofta. 
 • Håll er i skuggan i största möjliga mån. 
 • Kontrollera barns temperatur ofta och kontakta vården om du är orolig.
  Här finns information och symptom att hålla utkik efter: https://www.1177.se/olyckor–skador/akuta-rad—forsta-hjalpen/varmeslag/
  Citat från 1177: “Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer över 65 år. Då har man ofta sämre förmåga att svettas och blir därför extra känslig för värme.

Glad sommar!
Passa på att bära extra mycket dagarna när det åskar och regnar och är lite svalare om du känner att du vill bära mer än de varma dagarna tillåter.

Hör gärna av dig till någon av våra medlemmar om du vill ha hjälp med att hitta bärdon som passar i värmen eller om du vill lära dig nya sätt att bära.

Varma hälsningar,
SREB

Närbild: Maskros

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *