Förra veckan var det europeiska bärabarnveckan 4 till 10 maj. Detta återkommande, årliga, evenemang organiseras av en grupp personer från olika europeiska länder som tillsammans organiserar teman och aktiviteter som uppmärksammar barnbärande och kan engagera personer som bär barn i Europa. I år var temat ”4e trimestern och vidare”. (Tidigare års teman och mer information kan hittas via följande länk: https://europeanbabywearingweek.weebly.com/).

För att uppmuntra och underlätta aktiviteter, diskussion och möten under veckan trots pågående pandemi och krav på social distansering, erbjöd SREB våra medlemmar att låna ett digitalt mötesverktyg för att kunna hålla webbseminarium och digitala möten. Det fungerade bra och under veckan lånade flera SREBmedlemmar verktyget, och det hölls många intressanta aktiviteter och roliga evenemang av våra medlemmar under veckan. En sammanfattning kring veckans (digitala) aktiviteter följer nedan.

Sammanfattning (digitala) aktiviteter
Många valde att diskutera framför allt begreppet fjärde trimestern och tiden som det berör. Bland annat pratade Olga Christensen om detta i sitt webbseminarium där hon även tog upp andra, relaterade teman som exempelvis anknytning. Erica Sundeborn satte ihop ett specialavsnitt i Bärabarnpodden om just årets tema där hon samlade flera personer med utbildning inom barnbärande för en diskussion kring temat. (Podden finns att lyssna på på olika ställen där poddar finns, bland annat Spotify och www.podcasts.nu m.fl.) Angelica Fredin hade också ett webbseminarium och även hon pratade om just fjärde trimestern.
My Lövgren höll i två tillfällen online under veckan, ett webbseminarium med en introduktion till bärande där hon presenterade olika bärdon och visade hur de fungerade. Hon hade senare ett diskussionsbaserat webbseminarium om myter och sanningar som ofta förekommer när man pratar om bärande. Ellinor Rydhamn Ledin hade även hon två webbseminarium under veckan, det ena om säkerhet och fria luftvägar med inriktning mot de minsta barnen och senare under veckan även om känguruvård och hud-mot-hud.
Elin Karlsson startade veckan med ett tillfälle för felsökning online och senare under veckan hade hon även ett webbseminarium om vad ett Bärotek (/Sjalotek) är och vad man kan få hjälp med via ett sådant.
Under veckan har det förutom dessa varit flera livesändningar på såväl Instagram som Facebook. Linnea Gelfgren ledde en livesändning via SREB på Facebook om den senare delen i årets tema ‘… och vidare’ där det diskuterades hur bärandet, och behoven av att bära förändras på olika sätt. (länk till livesändning: https://www.facebook.com/watch/live/?v=2319933914975981&external_log_id=fa316a91d1e631582f356a14e57482f3) Maria Palmeby Sågström och Angelica Fredin hade en gemensam livesändning på Instagram där de, bland annat, pratade om bärselar och passform. Även Elin Karlsson och Ida Sköldengen hade en gemensam livesändning på Instagram där de bland annat pratade om de teman som varit dag för dag under europeiska bärabarnveckan och om rollen som bärabarncoach/-konsult och hur olika den kan se ut för olika personer.

Den sista aktiviteten som SREB anordnade under veckan som gått var en medlemsträff (även stödmedlemmar var välkomna) med inriktning bärdon och sammanfattning av europeiska bärabarnveckan. Det var fint att träffa de medlemmar som hade tid och prata om både veckan som gått, bärdon och annat. Tack för en trevlig “träff”!

Under veckan har våra medlemmar även gjort andra livesändningar på Instagram och Facebook. Aktiviteterna har också inneburit teman i inlägg på bland annat Instagram och Facebook, exempelvis fanns en utmaning för utbildade inom barnbärande där de gavs möjlighet att presentera sig själva under olika teman varje dag.

Taggar att följa för att hitta innehållet från årets europeiska bärabarnvecka är bland annat: #ebwswe #ebw2020 #ebw20reflektion #europeiskabärabarnveckan #4etrimesternochvidare

Flera av våra medlemmar har haft andra event och aktiviteter, det var helt enkelt en händelserik och intressant vecka. SREB hoppas att våra medlemmar känner sig nöjda med veckan som gått och att alla som har ett intresse av barnbärande har hittat något av intresse att delta i eller lyssna på.

Vi hoppas på fler webbseminarium och aktiviteter under året och hoppas att ännu fler deltar framöver!
Vad hoppas du på för aktiviteter/ämnen? Kommentera gärna inlägget med tankar eller tips om vad du hoppas se från såväl SREB som våra medlemmar.

Tack för den gångna veckan!


/SREB
genom Elin Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *